
اخبار و مقالات
بیمارستان پیامبران
20 مهرماه؛ روز ملی کاهش اثرات بلایای طبیعی
20 مهرماه؛ روز ملی کاهش اثرات بلایای طبیعی گرامي باد.
بلایای طبیعی، به مجموعهای از حوادث زیانبار گفته میشود، که منشاء انسانی ندارند. این حوادث معمولاً غیرقابل پیشبینی بوده و یا حداقل از مدتهای طولانی قبل نمیتوان وقوع آنها را پیشبینی نمود.
طبقه بندی بلایای طبیعی:
پدیده های ناهنجار عبارتند از:
الف: پدیده های ناشی از عواملی تحمیلی بر طبیعت : آلودگی هوا، بارانهای اسیدی، افزایش گاز کربنیک و آلاینده ها در جو و اثرات گلخانه ای ناشی از آنها، نازک شدن لایه ازن و غیره.
ب: پدیده های ناشی از مکانیزم و ساختار عوامل طبیعی : زلزله، سیل، خشکسالی، بیابان زایی، پیشروی آب دریاها در خشکی و…
بلاياي طبيعي اصولاً ماهيتي پيچيده دارند و در شرايط كنوني بسياري از آنها خارج از كنترل انسان به نظر ميرسند. اما ميزان آسيبپذيري نتيجه عملكرد عوامل انساني است و همانطوري كه واقفيم پيشگيري از حادثه بهتر از واكنش در مقابله حادثه است، لذا ارتقاي دانش و آگاهيهاي عمومي خود عامل مهمي در كاهش اثرات بلاياي طبيعي محسوب ميگردد. به عنوان مثال، حوادثي مثل سيل و زلزله كه در سطح كشور، از احتمال وقوع بالاتر برخوردار است از طريق ساخت سدها، سيلبندها و بندهاي انحرافي و آبخيزداري مناطق كوهستاني و شيبدار و نيز با ساخت منازل مسكوني مقاوم در سطح قابل ملاحظهاي كاهش مييابد.
ساختارهاي اساسي جهت كاهش بلاياي طبيعي به صورت زير قابل جمع بندي و تعريف ميباشد:
1. برقراري سيستم هشدار واخطاريه هاي به موقع جوي.
2. آماده سازي نيروهاي انتظامي و راهداري.
3. ايمنسازي نقاط وقوع بلاياي طبيعي.
4. تمهيدات علمي و مهندسي.
5. طراحي پروژههاي عظيم مطالعاتي در فازهاي شناسايي.
6. اجرا و نظارت و ارتقاي سطح آموزش عمومي و تخصصي براي مقابله كاهش آثار بلاياي طبيعي.
7. تقويت نيروي انساني متخصص و گروههاي پژوهشي كارشناسي جهت مطالعه بليههاي طبيعي در مسيرهاي اصولي و صحيح و با درك همه جانبه از كليه روابط علت و معلولي موجود.
مشاركت جامعه يكي از مباحث مطرح در مديريت بحران است. مشاركت جامعه در واقع سهيم شدن مردم در تمامي فرآيندهاي مربوط به چرخه مديريت بحران است. روندي كه در طي آن مردم در معرض خطر يا متاثر از بلايا به طرز خودجوش يا هدايت شده در فرايندهاي مربوط به تصميم گيري، برنامه ريزي و اجرا شركت مي كنند و به تنهايي يا با كمك سازمان هاي دولتي و غير دولتي محلي، منطقه اي، ملي و بين المللي سعي در پيشگيري از بحران يا در صورت وقوع آن بازگرداندن جامعه به شرايط قبل از رخداد بحران دارند. از آنجا كه فرصت ها و زمينه هاي مشاركت مردم از جامعه اي به جامعه ديگر متفاوت است يكي از پيش شرط هاي ضروري براي شناسايي راهكارهاي جلب مشاركت مردم شناسايي بسترهاي موجود در جامعه هدف است. سازمان هاي مديريت بحران و كليه نهادهاي فعال در اين زمينه ساليانه برنامه هايي براي افزايش آگاهي و دانش مردم در خصوص مديريت بحران اجرا مي كنند كه بهتر است كليه افراد در آنها شركت و با افزايش دانش و آگاهي خود و حضور در تمرين ها نقش فعالي در مديريت بحران در جامعه بازي كنند.